Gå direkt till innehåll
Beijer hyr energieffektiv lokal i Mölndal av Ytterbygg
Beijer hyr energieffektiv lokal i Mölndal av Ytterbygg

Pressmeddelande -

Ytterbygg driver fastigheter energismart

Ytterbygg driver fastigheter energismart

Tack vare egen kompetens i hela kedjan, från projektering till drift, är Ytterbyggs fastigheter ovanligt energisnåla. Det ger miljövinster och hjälper kunderna att sänka sina energikostnader.

”I de nya fastigheter vi bygger siktar vi alltid på lägre energiförbrukning än energikraven. Vi har hittills Green Building-certifierat fem av våra fastigheter, det senaste är Beijers nya byggmarknad i Mölndal. Huset värms av miljösmart fjärrvärme och ventilationen anpassas efter hur mycket människor det är i lokalerna. LED- belysningen styrs av ett avancerat styr- och reglersystem”, berättar Mats Berntsson VD på Ytterbygg.

Ytterbyggs befintliga fastigheter förbättras löpande ur energisynpunkt. Det kan till exempel handla om att dra in fjärrvärme, tilläggsisolera fasaden, sätta in bättre fönster eller effektivisera ventilationen. Ytterbygg har under tio år samlat på sig stora kunskaper och erfarenheter om energisnåla fastigheter. Vid ett tillfälle hörde Göteborg Energi av sig och meddelade att det måste vara fel på anläggningen eftersom energiförbrukningen gått ned så kraftigt efter åtgärderna.

Det första stora energisparprojektet var det 14 000m2 stora Michelinlagret i Kungälv 2005.

”Före projektet gick det åt 10m3 eldningsolja varje vintervecka. När vi anslutit fjärrvärme, bytt belysningsstyrning och fläktmotorer var förbrukningen nästan halverad och kom via fjärrvärme istället för olja”, fortsätter Mats Berntsson.

Ytterligare ett exempel är i Bergsjön där Fritid Göteborg hyr Berghalla idrottshall. När Ytterbygg köpte huset drevs det med olja och el. Vi ersatte oljepannan med effektiva värmepumpar, bättre styr- och reglering samt installerade behovsstyrd ventilation med energiåtervinning. Det här gjorde att vi sänkte att vi sänkte energiåtgången med 55%.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Ytterbygg – hyr ut anpassade lokaler 

Ytterbygg AB är ett familjeägt bygg- och fastighetsbolag som hyr ut lokaler till små och stora företag i Storgöteborg. Vi är en aktiv fastighetsutvecklare, som hela tiden bygger nya lokaler och anpassar befintliga efter våra hyresgästers behov. Verksamheten startade för över 40 år sedan och idag omfattar vårt fastighetsbestånd över 150 000 kvm, från Älvängen i norr till Mölndal i söder. I Hisings Backa och Rollsbo har vi många trevliga lokaler med närhet till bra service och infrastruktur samt möjligheter att växa.

Kontakter

Mats Berntsson

Mats Berntsson

Presskontakt VD 0303-20 60 34

Relaterat innehåll