Gå direkt till innehåll
Älvkanten Backa Bergö/Backa Strand Hisings Backa
Älvkanten Backa Bergö/Backa Strand Hisings Backa

Pressmeddelande -

Ytterbygg säkrar Backa för översvämning och skred

Ytterbygg säkrar Backa för översvämning och skred

Statens geotekniska institut (SGI) har beslutat dela ut sammanlagt 14,7 miljoner kronor i statliga bidrag, bland annat för att säkra fastigheten Backa 27:45 för översvämningar och skred. Ytterbygg har sedan 2012 drivit frågan om invallning på Backa Bergögata och projektet kommer drivas tillsammans med fastighetsägarna i området.

”Förväntade klimatförändringar gör att höga vattenstånd kommer ske oftare och med högre nivåer i framtiden vilket leder till att området nära kusten eller älven kan sättas under vatten”, berättar Lars-Magnus Johansson, Projektör på Ytterbygg.

Projektet innebär att vi slipper risken för skred och att vi skapar en vall som skyddar fastigheterna. Det gör att områdets 300 företag kan fortsätta sin verksamhet utan störningar och att vi slipper omfattande skador på fastigheter och utrustning.

”Det har varit en lång väg med omfattande tekniska utredningar om stabiliteten vid älven. Vi har brottats med juridiska frågor som att det krävs vattendom i Mark och Miljödomstolen, bygglov från kommunen och ändringar i samfälligheten av lantmäteriet. Nu ser vi fram emot att starta arbetet”, fortsätter Lars-Magnus Johansson.

Arbetet planeras starta till våren med stabilisering av marken med kalkcementpelare som förstärker leran. Under 2020 kommer ledningar ändras och pumpar anordnas för dagvatten. Invallningen i form av plastspont på betongsula kommer att byggas mot älven.

Kontaktperson

Lars-Magnus Johansson

Projektör

lars-magnus.johansson@ytterbygg.se

0708-994807

Kontaktperson Statens Geotekniska Institut (SGI)

Per Bolin, tel 031-749 6595.

Ämnen

Regioner


Ytterbygg – hyr ut anpassade lokaler 

Ytterbygg AB är ett familjeägt bygg- och fastighetsbolag som hyr ut lokaler till små och stora företag i Storgöteborg. Vi är en aktiv fastighetsutvecklare, som hela tiden bygger nya lokaler och anpassar befintliga efter våra hyresgästers behov. Verksamheten startade för över 40 år sedan och idag omfattar vårt fastighetsbestånd över 150 000 kvm, från Älvängen i norr till Mölndal i söder. I Hisings Backa och Rollsbo har vi många trevliga lokaler med närhet till bra service och infrastruktur samt möjligheter att växa.

Kontakter

Mats Berntsson

Mats Berntsson

Presskontakt VD 0303-20 60 34